Tudnivalók az IBCLC vizsgáról

Általános tudnivalók az IBCLC-vizsgáról

Évente kétszer van lehetőség az IBCLC vizsgateszt megírására: áprilisban és szeptemberben. Áprilisban csak angol nyelven lehet vizsgázni. Magyar nyelven csak szeptemberben szerveznek vizsgát. A vizsga számitógépes alapon történik.

Szakirodalom főként angol nyelven áll rendelkezésre.
Szoptatásért Magyar Egyesület tanfolyamai, továbbá a Semmelweis Egyetemen folyó képzés magyar nyelven is segíti a felkészülést.

Hazánk első három szoptatási szaktanácsadója még külföldön vizsgázott. Magyarországon először 2003-ban tartottuk meg az IBCLC vizsgát a budapesti Szent István Kórházban, amelyen mind az öt jelentkező sikeres vizsgát tett. A 2004-es évben egy fő szerezte meg az IBCLC oklevelet, így a magyarországi laktációs szaktanácsadók száma nyolcra bővült. Magyar nyelven először 2006-ban volt alkalmuk vizsgázni a jelölteknek. A SZME oktatócsapata rendkívül büszke arra, hogy az idegen nyelveket nem beszélő és ezért a külföldi szakirodalmat olvasni nem tudó jelentkezőket is eredményesen felkészítette, és valamennyi jelölt sikeres vizsgát tett. A 2008-ban megtartott újabb magyar nyelvű vizsgán szintén sikerrel szerepeltek a jelentkezők.

2010-ben indult el a Semmelweis Egyetem és a Szoptatásért Magyar Egyesület közös, vizsgára felkészítő képzése. Az első évfolyam 28 hallgatója tette le sikeresen a nemzetközi vizsgát. A következő évfolyamból sokan szintén sikeresen vágtak neki a vizsgának és minden évben voltak olyan jelentkezők is, akik egyénileg készültek fel a megmérettetésre. Így jelenleg már száznál több laktációs szaktanácsadó segíti a magyarországi édesanyákat.

A vizsgára való jelentkezés minimum feltételei

A jelentkezővel szemben támasztott, az IBLCE vizsgabizottság által meghatározott, Európában érvényes elvárásokat ezen az oldalon foglaltuk össze.

A szeptemberi vizsgára való jelentkezési időszak
2021. április 25-től május 28-ig tart.

Vizsgadíj: 660 USD

Ösztöndíj a vizsgát megelőző naptári év júniusában igényelhető.

A magyar nyelvű vizsga időpontja: 2021. szeptember 8. és 24. között.

A vizsgára az alábbi témakörökből kell felkészülni: anyai- és csecsemő anatómia, élettan, endokrinológia, táplálkozástan, biokémia, immunológia, fertőző betegségek, anyai- és csecsemő patológia, farmakológia, toxikológia, pszichológia, szociológia, antropológia, csecsemő növekedése, fejlődése, kutatási eredmények értékelése, a tanácsadáshoz kapcsolódó etikai- és jogi ismeretek, szoptatással kapcsolatos technikai tudnivalók, szoptatást segítő eszközök használata, egészségnevelés, a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek munkájának, ajánlásainak ismerete.

Az oklevelet ötévente kell megújítani, így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a laktációs szaktanácsadói munkának.

Kérdés esetén keresse Dr. Veres Mónikát az IBLCE magyar koordinátorát.
Elérhetőségei: hungary@iblce.orgmonika.veres@gmail.com,

A nemzetközi vizsgával kapcsolatos tájékoztatók a Vizsgabizottság honlapjáról letölthetők.

Magyar nyelvű irodalomjegyzék a laktációs szaktanácsadói vizsgára készülőknek

Angol nyelvű szakirodalom

Ajánlott weboldalak és levelezőlisták