Hogyan készülhetek fel az IBCLC vizsgára?

Az IBCLC vizsga sikeres letételének alapfeltétele a nagyon sok tanulás! A vizsgára jelentkezőknek rendelkezniük kell legalább 1000 óra szoptatási tanácsadói gyakorlattal, és alapos tudással a mellékelt táblázatban összefoglalt témakörökben. A Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság (IBLCE)mindössze 90 óra kötelező továbbképzést ír elő, de tudni kell, hogy ennek elvégzése önmagában egészen biztosan nem elegendő a sikeres vizsgához.

A Vizsgabizottság kizárólag a vizsgáztatással foglalkozik, nem szervez a vizsgára felkészítő képzéseket. A vizsgára jelentkezőnek önállóan kell felkészülnie a vizsgára olyan módon, ami a számára legmegfelelőbb. Ezt megteheti autodidakta módon a szakirodalomból megszerezve a szükséges ismereteket, de a tanulást sokféle felkészítő program is segíti. Ilyenek például a Health e-Learning oldalon elérhető felkészítő kurzusok.

Az idegen nyelveket nem beszélők számára a szükséges ismeretek megszerezhetők az immár rendelkezésre álló magyar nyelvű tanfolyamokon és képzéseken is. Diplomások számára ajánlott a Semmelweis Egyetem és a Szoptatásért Magyar Egyesület együttműködésével megvalósuló Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzés.

Diplomával nem rendelkezőknek és azoknak, akiknek nem céljuk a magyar oklevél egyidejű megszerzése, a Szoptatásért Magyar Egyesület tanfolyamain való részvételt javasoljuk. A sikeres felkészülés érdekében ajánlott a következő tanfolyamok mindegyikének elvégzése: