Gyakori kérdések az IBCLC vizsgával kapcsolatban

Az, hogy lesz-e az adott évben magyar nyelvű vizsga, a Magyarországról jelentkezők számán múlik. Amennyiben minimum 15 fő készen áll a vizsgázásra és megfelel az IBCLC vizsga követelményeinek, akkor lesz lehetőség a magyar nyelvű vizsgáztatás megszervezésére.

Angol nyelven mindig, valamint bármelyik olyan nyelven, amelyiken az adott évben más országokban vizsgáztatás szerveződik. Ez év elején dől el.

A Google kereső segítségével érdemes körülnézni az interneten, hiszen több helyről is beszerezhetőek a könyvek, néhol jelentős kedvezménnyel. Nálunk a Prospero Könyváruháztól is megvásárolhatók. Egyes könyveket könyvtárközi kölcsönzéssel lehet kölcsönözni, elolvasni.

Sajnos nem. Kizárólag a felügyelt munkakörben végzett munka számítható be a minimum 1000 órás gyakorlatba.

Sajnos nem, ugyanis csak a vizsgára való jelentkezés napjától visszamenőleg 5 éven belüli gyakorlat számítható be.

Igen, amennyiben legalább 2 éve akkreditálták, illetve megvan az 1000 óra gyakorlati tapasztalata, valamint rendelkezik az alkalmassági követelmények között megszabott egészségügyi előképzettséggel.

Sajnos nem. Kizárólag a felügyelt munkakörben végzett munka számítható be a minimum 1000 órás gyakorlatba.

Gondolja át, hogy a munkaidejének hány százalékát tölti a szoptató anyák és szoptatott csecsemők segítésével és ezt számítsa át órákra!

Példa: 40 órát dolgozik a munkahelyén hetente. Például területi védőnőként a munkaidejének körülbelül a felét, tehát 50 százalékát a szoptató anyák és csecsemőjük segítésével tölti. Ez hetente 20 óra laktáció specifikus gyakorlatot jelent. Ha az évi 52 hétből levonjuk a szabadságolást, például évi 4 hetet, akkor 48 héttel számolunk évente. Vagyis 48 hét szorozva 20 óra gyakorlattal = 960 óra évente.
Ha Ön az elmúlt 3 évben ebben a munkakörben dolgozott, akkor 3 x 960 órát számolhat el, vagyis összesen 2880 órát. Ez azt jelenti, hogy teljesítette a minimálisan előírt 1000 óra laktáció specifikus gyakorlatot.

Minden olyan tanfolyam megfelel, amelynek tananyaga lefedi az “Exam Blueprint”-ben meghatározott témákat. Magyarországon a Szoptatásért Magyar Egyesület szervezi ezeket a tanfolyamokat, valamint a Semmelweis Egyetemen folyó szakirányú továbbképzésen biztosított a felkészülés. Ez utóbbi magyar oklevelet is ad.

A Semmelweis Egyetem képzése felsőfokú továbbképzés, ezért arra csak diplomások jelentkezhetnek. A nemzetközi IBCLC vizsgát azonban nem diplomások is letehetik, ha egyébként megfelelnek a vizsgára jelentkezés feltételeinek. A Szoptatásért Magyar Egyesület számukra is szervez felkészítő tanfolyamot. További információkat itt olvashat.